Nomads of Iran

NOMADS OF IRAN

april/mei 2023

11 dagen

Wild Roots

Min 6 max 9

€1699/pp

De Trip

Ver weg achter de grote bergketens van het Zagros-gebergte in Iran leven de inheemse Bakhtiari’s een volledig traditioneel nomadisch bestaan. Wij gaan er heen om samen met een tribale familie en hun vee door te brengen en de authentieke nomadische levensstijl, cultuur en Perzische roots te ervaren. In deze kampeertrektocht te voet volgen we de eeuwenoude nomadische paden tijdens de seizoensmigratie (kooch) door de ongerepte wildernis van het Bakhtiari-achterland en de onontdekte bergen van West-Iran.

Verschillend van afkomst, maar met elkaar als een grote familie trekken we met het vee de bergen in tijdens de kooch, die typerend is voor de nomaden. Elk gezin volgt elk jaar dezelfde route en ze hebben hun eigen zomerweiden om hun tenten op te zetten. Degenen met grote kuddes zijn de rijken met meer faciliteiten en kiezen daarom voor langere migratieroutes die wel tot zes weken kunnen duren. Omdat er onderweg niks is, draagt elk gezin alles wat het nodig heeft om maximaal twee maanden te overbruggen. De kooch is geen retraite, want de handen gaan uit de mouwen en ook wij gaan ouderwets fysiek aan de bak. Alle gezinsleden in een nomadisch huishouden hebben klusjes en verantwoordelijkheden en wij dus ook. Want ons onderkomen, het eten, de kinderen en de dieren komen niet vanzelf de berg op. Terwijl de jonge lammeren in de nabijgelegen weilanden grazen, lopen wij met de muildieren zo’n 15 tot 20 kilometer per dag door rivieren en sneeuwvelden. Verder moet de kudde geleid worden, maken we brood en maaltijden en bouwen we het kamp elke dag op een andere plek op. Minimalistisch, fysiek zeer uitdagend en enorm bevredigend!

Praktisch

Wat zit erbij?

  • once in a lifetime ervaring
  • 10 x ontbijt, lunch en diner Iraanse stijl
  • 10 nachten accommodatie (nomadententen, homestays)
  • binnenlands transport in Iran
  • iraanse gids, gids uit Nederland
  • nomadenfamilie
  • visumaanvraagformulier

Niet inbegrepen is je retourvlucht naar Iran, visum, eventuele persoonlijke uitgaven en een internationale reisverzekering. Wij adviseren deze bij de NKBV af te sluiten.

Bij voldoende animo is er de mogelijkheid om de reis na de nomadentocht te verlengen met een meerdaagse woestijntrip. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Data

april/mei 2023

Nomads of Iran

Thema en niveaus

Het thema van deze reis is Wild Roots: een reis naar een plek waar natuur en cultuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Deze trip is serieus fysiek, we hiken dagelijks flinke stukken door bergachtig terrein en dragen we een tas met al onze eigen spullen mee op de rug. Een goede conditie is onmisbaar en ervaring met kamperen is mooi meegenomen.

In verband met de migratie kan het zijn dat de data enigszins wijzigen. Het programma staat niet helemaal vast omdat we afhankelijk zijn van de nomaden. Reizen in Iran gaat minder gestroomlijnd gaat dan we in NL gewend zijn. Flexibiliteit is key!

Fysiek ●●●●○
Cultuur ●●●●●
Avontuur ●●●●●
Comfort ●●○○○
Wildlife ●●●○○
Vaardigheden ●●●●○

Jouw gids tijdens deze trip

Nick Rewild

Nick

Buitenspeelbaas, wildernisgids en bijna Mountain Leader. Verslaafd aan inheemse culturen en outdoorfotografie. Groot fan van het Midden-Oosten en toch wel bezeten van bivakjes. In een vorig leven was Nick marinier. Zijn mantra: als het maar wild is.

Onze partner tijdens deze trip

Reisschema

Reisdagen

We reizen als groep af naar Iran en overnachten in Teheran of Esfahan, waarna onze trip naar de nomaden zal beginnen.

Kennismaken en start van de nomadenmigratie

Een vroege ochtendvlucht of nachtbus brengt ons naar Ahvaz, waar we opgehaald worden van het vliegveld. Hier start onze hike van zo’n 3 tot 4 uur om de nomaden in het Zagros-gebergte te bereiken en aan te sluiten bij de migratie. In de avond onder een sterrenhemel genieten we met elkaar van een warme maaltijd, kamperen we in het gezellige tentenkamp van de nomaden.

Migratietocht

We staan op met een spectaculair uitzicht op de kudde die door de omliggende groene weiden dwaalt. Gedurende deze dagen vergezellen we de nomaden in hun migratie en hiken we minimaal 50 kilometer. Serieus fysiek uitdagend, maar enorm bevredigend. Flexibiliteit is een sleutelwoord omdat er geen vast plan is vanwege de flexibele routine van de nomaden. Terwijl we achter de kudde in de bergachtige streken van Zagros lopen, genieten we van de schilderachtige schoonheid van het gebied te voet, omringd door imposante bergen of eikenbomen met het geluid van de schaapsklok in je oren. In de namiddag, nadat de nomaden stoppen met verplaatsen en we de zwarte tent hebben opgezet, genieten we nog meer van de spectaculaire omgeving. ‘S Nachts is een koele nachtrust onder de sterrenhemel bij lagere bergtemperaturen best aangenaam.

Terug naar de bewoonde wereld + Esfahan

Na de dagetappe nemen we afscheid van ons gastgezin en hiken we onze weg terug naar de bewoonde wereld beneden. We sluiten onze kooch af met een dag in Esfahan en een bezoek aan de hammam.

Reisdag naar Nederland of start optionele verlenging

In de ochtend worden we naar Esfahan gebracht waar je vervolgens terug gaat richting Nederland.
Bij voldoende animo is er de mogelijkheid om de reis na de nomadentocht te verlengen met een meerdaagse culturele trip met Iraanse gids. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Impressie

Impact van deze reis

Deze trip is niet alleen een buitengewoon bijzondere ervaring. Dit is een reis met een boodschap en een duurzaam doel. Hiermee creëren we positieve impact en bewustwording voor natuur en natuurlijk de nomaden en lokale mensen in Iran. Met deze reis waardeer je de tradities, cultuur, inheemse kennis en levensstijl van de nomaden in harmonie met de natuur vol met verborgen wijsheden en draag je bij aan het behoud van dit Perzische erfgoed en een beter economisch perspectief voor de lokale bevolking in Iran. In de laatste 100 jaar is de nomadische bevolking van Iran namelijk geslonken van 50% naar slecht 1-2%. We eten op een duurzame manier direct van het vee dat een belangrijke functie heeft in het gezond houden van de grond in de omringende natuur. Rewild draagt daarom een substantieel deel van de reissom af aan onze Iraanse partner. Tevens ter compensatie van de voetafdruk van deze reis.