Tadzjikistan Wild Roots

Wild Roots Tadzjikistan

Weinig streken zijn nog zo onontdekt als de voormalige sovjetrepublieken in Centraal-Azië. Dat geldt zeker voor het onbekende Tadzjikistan, de kleinste van alle ‘stans’. Maar deze stan is duidelijk de underdog van de regio. Want met maar liefst 93% bergachtig landoppervlak is dit een van de meest bergrijke landen ter wereld. Hoewel deze streek in de tijd van de zijderoute grote steden kende, is menselijke bewoning hier tegenwoordig schaars. Onontdekt, ongerept en onbewoond… geen vragen meer. Reden genoeg voor een wildernisreisje!

Niet wetende wat ons te wachten stond, maar klaar voor avontuur gingen we op een tiendaagse wildkampeerdoorsteek door de Fann Mountains. De thuisbasis van een reeks vier- en vijfduizenders. Van de radar, op enkele dagen lopen van de bewoonde wereld doorkruisten we samen met de lokale bergbewoners passen van bijna 5000 meter, passeerden we kolossale gletsjers en maakten we kamp op de hoogvlaktes. Hier heerst de natuur. Onderweg maakten we kennis met het landelijke leven in Tadzjikistan.

Opfrissen gebeurt hier in de smeltwaterrivieren en de meren. Het best te omschrijven als vitaliserend. Wat je zoal in het kamp kan doen?

Terugkijkend is een ding duidelijk: Tadzjikistan overtreft al je verwachtingen. Wat een prachtig land en wat een wild avontuur. Duidelijk een blijvertje. Tot volgend jaar!