Rewilden in Marokko

In veel opzichten voelt het alsof er in de Hoge Atlas in Marokko door de eeuwen heen weinig veranderd is. In dit gebergte, dat zich uitstrekt van de Atlantische Oceaan in West-Marokko tot de Algerijnse grens in het oosten, wordt een traditioneel bestaan geleefd door de oorspronkelijke bewoners: de Berbers. Ver afgelegen van het drukke Marokko hebben zij hun aloude cultuur, taal en simpele leven dichtbij de natuur weten te behouden. Op zoek naar deze wild roots van Marokko reisden we eind april 2023 af naar deze streek om deel te nemen aan dit traditionele leven te berg.

Zo gezegd zo gedaan, want met een open nieuwsgierige houding verwelkomen de mensen in deze regio je met open armen. Ons Marokko-uitje begon met een uitdagende klimreis in het berberdorp Oukaimeden met een beregezellige groep klimmers uit Nederland. Een bouldertrip van een andere orde in een buitengewoon karakteristieke setting omringd door ontelbare boulders van rood zandsteen.

Keihard klimmen tot je lijf schreeuwt, nieuwe Marrokkaanse vrienden maken, percolatorkoffie met besneeuwde pieken 360 om je heen, achterlijk mooie zonsondergangen, tajines XL, nieuwsgierige schapenherders die een praatje komen maken, het geluid van de moskee op de achtergrond, ezels, katten & honden als support crew… dit is boulderen in Marokko!

Maar een klimreis in Marokko is zoveel meer dan alleen klimmen. Het is vooral een avontuur en een kennismaking met een prachtige gastvrije cultuur. Samen met lokale klimmers deelden we levenspassies en genoten we met elkaar van de natuur in de Hoge Atlas ver van het drukke Marrakech. Een ultieme manier om van elkaar te leren en wederzijds cultureel begrip te creëren.

Na een goede week rotsen trotseren was het wel een keer tijd voor deel twee van het uitje in Noord-Afrika: de Morocco Wild Roots reis. Volledig in berberstijl vergezeld door lokaal bergvolk, herders, hun muilezels en uitgerust met ons eigen basecamp op ontdekkingstocht door de Hoge Atlas. Uiteraard met het primaire berbervervoersmiddel: de benenwagen. Trekkend over paden die de lokale bevolking al duizenden jaren bewandelt, beklommen we de hoogste top van Noord-Afrika (Jbel Toubkal, 4167m). Onderweg bezochten we de lokale bergdorpen, nuttigden we propere tajines en werden we getrakteerd op indrukwekkende natuur en bijzondere landschappen.

Woningen van leem die uit de glooiende natuur lijken te groeien, kinderen die in een rivier spelen, de plaatselijke herder die met zijn kudde op sleeptouw door de hoofdstraat dwaalt… nippend aan een munttheetje alles in je opnemend is het moeilijk om niet gecharmeerd te zijn van deze off-the-grid-levensstijl.

Ook volgend jaar gaan we weer naar Marokko. Alle dirty details staan op de website. Shukran bsef aan alle deelgenoten van dit jaar. Barakallahu feek! #khallas