ZAGROS MOUNTAINS TRAVERSE IRAQ

2025

8 Dagen

Wild Roots

Min 6 max 10

Prijs volgt

De Trip

Te voet dwars door het bergachtige noordelijke deel van Irak, iets dat tot een paar jaar geleden nog ondenkbaar zou zijn. Want deze streek draagt de littekens van een eeuw lang geweld, conflict en Koerdische nationalistische opstanden. Inmiddels is de rust teruggekeerd en daarmee is de Koerdische Autonome Regio in Noord-Irak een uitnodigende plek geworden met wilde ongerepte landschappen en een zeer gastvrije authentieke cultuur. Een ontdekkingsreis door het Zagrosgebergte, dat zich uitstrekt van de Syrisch-Turks-Iraakse grens in het westen tot de besneeuwde toppen van de Irak-Iraanse grens in het oosten, vertelt het verhaal van het Koerdische volk.

Op zoek naar deze Koerdische wild roots trekken we over paden die de lokale bevolking al decennia bewandelt, via handelsroutes uit de oudheid, herderspaadjes, pelgrimsroutes en bergpassen die uitkijken over het oude Mesopotamië. Een route die dorpen en kleine gemeenschappen van verschillende culturen, achtergronden en religies met elkaar verbindt en een kijkje geeft in de natuurlijke diversiteit van de regio.

Onderweg slapen we in homestays en kamperen we in het wild, nuttigen we Koerdische kost en kruist ons pad dat van rondtrekkende marskramers, herders, boeren en wildplukkers. Beneden in het dal is het landschap groen en bezaaid met eetbare planten, gekleurde bergbloemen en boomgaarden. Maar onze tocht eindigt in de sneeuw met spectaculaire uitzichten, waar we hoogste pieken van Irak vanuit de tent beklimmen. Ons hoogtepunt: Mount Halgurd (3.607 meter).

Praktisch

Het vertrek van deze trip is gegarandeerd vanaf 6 personen. Er kunnen maximaal 10 personen mee.

Wat zit erbij?

  • zeven overnachtingen in tenten en homestays
  • ontbijt, lunch en avondmaaltijden
  • Rewild Mountain Leader / wildernisgids
  • lokale gidsen
  • Rewild groepskampeeruitrusting, crampons en ijsbijlen voor het beklimmen van Mount Halgurd
  • transport ter plaatse

Niet inbegrepen zijn persoonlijke uitgaven en consumpties, een visum voor de Koerdische Autonome Regio (75 US dollar), je vlucht naar Erbil en een bergsportverzekering. Wij adviseren deze bij de NKBV af te sluiten.

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Data

2025

Thema en niveaus

Het thema van deze trip is Wild Roots: een reis naar een plek waar natuur en cultuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Voor deze tocht is een goede conditie vereist en ervaring in bergachtig terrein wenselijk. Ervaring met (wild)kamperen, Wild Human of de Start-to-Hike trip is een pré, maar niet noodzakelijk.

Fysiek ●●●
Cultuur ●●●●○
Avontuur ●●●●○
Comfort ●●●○○
Vaardigheden ●●●○○

Jouw gids tijdens deze trip

Nick Rewild

Nick

Gedreven wildernisgids en Mountain Leader. Eindeloos nieuwsgierig naar andere culturen en groot liefhebber van pionieren op ongewone plekken. Wordt doorgaans waargenomen met camera. In een vorig leven was Nick marinier. Zijn mantra: als het maar wild is.

Reisprogramma

Reisdag

We reizen af naar Erbil in Noord-Irak, de hoofdstad van de Koerdische Autonome Regio. In het geval van een vroege vlucht, dan nemen we in Erbil de tijd om de citadel met de bazaar te bezoeken en een kijkje te nemen in een historisch museum, archeologische vindplaatsen of het Koerdische erfgoed.

Zagros Mountain Trail

Bepakt met onze stevige stappers en een rugtas vol dadels banen we ons een weg door het Zagrosgebergte. Via de oude zijdehandelroutes, geitenpaden en pelgrimsroutes lopen we oostwaarts. Onderweg kamperen we in het wild, nuttigen we Koerdische kost en kruist ons pad dat van rondtrekkende marskramers, herders, boeren en wildplukkers.

De hoogte in

We gaan steeds verder de hoogte in en uitgerust met crampons, ijsbijlen en ons eigen tentenkamp beklimmen we de hoogste pieken van Irak. Ons hoogtepunt: Mount Halgurd (3.607 meter). Voor vertrek naar Nederland genieten we van een laatste diner met elkaar.

Reisdag

Deze dag staat in het teken van de terugreis naar Nederland.

Impressie