WINTEREXPEDITIE FINS-LAPLAND

maart 2025

8 Dagen

Wild Fitness

Min 6 max 9

volgt

de trip

Ga mee op een uiterst wilde maar serene cross-country toerlanglaufexpeditie in arctisch Fins-Lapland. Gedurende een week doorkruisen we het land van de semi-nomadische Sami. Absoluut niet je gebruikelijke week, want in deze wilderniswereld kom je tot rust. Door besneeuwde bossen, verlaten valleien en de lege toendra. Compleet off-the-grid gidsen we je door dit rauwe en ongerepte arctische landschap en leren je alle praktische vaardigheden die nodig zijn om je zelfredzaam en comfortabel door door de winterse omstandigheden te verplaatsen: navigatie, survival, winterbivak maken, een sneeuwhol graven, skitechnieken en dierensporen.

Gelegen in het hoge Noorden van Finland met weinig toeristische infrastructuur en geen menselijke tekenen, is Lapland een ongetemd land waar dromen van buitenavonturen wachten. En een van de bijzondere plaatsen waar de manier van leven nog steeds gebaseerd is op traditionele seizoensmigratie van vee. Omdat we ons zo noordelijk bevinden en vanwege een doorgaans heldere winterhemel van deze regio is de kans aanwezig om het noorderlicht te zien. Ohja, het kan hier frisjes worden, met een temperatuur die zelfs onder de -20° C komt! Onderweg zijn dingen eenvoudig maar hard werken. We staan op, ontbijten, vullen de thermosflessen, breken het kamp af en laden de slees vol. Daarna skiën we de hele dag (6-8 uur) en gaan we de uitdagingen van de natuur aan voordat we routine gaan draaien in een behaaglijke tent, een sneeuwhol of een onbemande hut!

Praktisch

Het vertrek van deze trip is gegarandeerd vanaf 6 personen. Er kunnen maximaal 9 personen mee.

Wat zit erbij?

  • 2 nachten in een wildernishut
  • Vijf nachten in de wildernis
  • Eten en drinken; expeditieontbijt, lunch, diner, koffie, thee voor de hele week
  • Twee wildernisgidsen
  • Persoonlijke slees, winterschoenen, harnas & ski’s, sneeuwschoenen, schep, etc.
  • Groepsmateriaal zoals tenten, branders, tarps, groepsmedische uitrusting
  • Veiligheids- en communicatiemateriaal en extensieve 24/7 back-upondersteuning vanuit Nederland
  • Transport in Finland

Niet inbegrepen zijn eventuele eigen uitgaven zoals drankjes bij horecagelegenheden, snacks voor tussendoor, je vervoer naar Slovenië en een bergsportverzekering. Wij adviseren deze bij de NKBV af te sluiten.

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Data

maart 2025

Thema en niveaus

Het thema van deze reis is Wild Fitness: de dagen zijn intensief en fysiek. Niet alleen verplaatsen we elke dag, ook runnen we met elkaar het buitenkamp. Een dagverplaatsing kan oplopen tot 8 uur. Verse sneeuw in combinatie met winters weer kan de tocht uitdagender maken. Een goede fysieke conditie, de juiste uitrusting en een beetje karakter zijn essentieel. Ervaring in dit soort terrein maar ervaring met (wild)kamperen, Wild Human (linkje) of de Start-To-Hike (linkje trip is een grote pré.

Fysiek ●●●●○
Cultuur ●●○○○
Avontuur ●●●●○
Comfort ●●○○○
Vaardigheden ●●●○○

Jouw gids tijdens deze trip

Marie-Louise

Hard, lang, hoog en ver, altijd in voor avontuur. Deze Finse wildernisgids kun je in het bijzonder met veel kabaal wakker maken voor buitentrips in Finland. Gaat vooral graag met bedrijven en teams in de wildernis aan de slag onder het motto: aldoende leert men.

Reisprogramma

Reisdag naar Lapland

Op dag 1 komen we via Helsinki aan in Lapland waar waar we onze eerste nacht in een hut zullen doorbrengen.

Expeditiedagen

We maken onze uitrusting klaar, doorlopen nog een keer het plan en starten aan de toerlanglaufexpeditie. Uitgerust met volgeladen pulka’s beginnen we aan een wilde tocht. We kamperen in het wild en overwinnen de uitdagingen van de ruige winternatuur.

Reisdag

We sluiten onze wildernisreis af met een nacht in een hut, genietend van gezamenlijk eten en een sauna voordat we op dag 8 terugkeren naar de bewoonde wereld.

Impressie