WINTEREXPEDITIE FINS-LAPLAND

maart 2025

9 Dagen

Wild Fitness

Min 6 max 9

volgt

de trip

Compleet off-the-grid gidsen we je door dit rauwe en ongerepte arctische landschap en leren je alle praktische vaardigheden die nodig zijn om je zelfredzaam en comfortabel door winterse omstandigheden te verplaatsen: warm blijven, winterkamperen, navigeren, sneeuwsmelten, vuurmaken en skitechnieken.

Gelegen in het hoge Noorden van Finland met weinig toeristische infrastructuur en geen menselijke tekenen, is Lapland een ongetemd land waar dromen van buitenavonturen wachten. Omdat we ons zo noordelijk bevinden en vanwege een doorgaans heldere winterhemel van deze regio is de kans aanwezig om het noorderlicht te zien. Ohja, het kan hier frisjes worden, met een temperatuur die zelfs onder de -20° C komt ! Onderweg zijn dingen eenvoudig maar hard werken. We staan op, ontbijten, vullen de thermosflessen, breken het kamp af en laden de slees vol. Daarna skiën we de hele dag (6-8 uur) om bij ons nachtonderkomen aan te komen. Wij slapen afwisselend in een wildernis hut of in tenten. Je zult ervaren dat met de juiste techniek je heerlijk warm blijft, zelfs wanneer je in de sneeuw slaapt. Mocht je gedurende de nacht het toch te koud hebben, dan kan je je toevlucht zoeken in een wildernis hut.

Om te ervaren hoe het is om te leven in zo’n afgelegen gebied zullen we een echte wildernis Sauna aandoen. Maak je klaar om een gat in het ijs te hakken om water te halen, hout te hakken en het vuur aan te maken om zo je eigen sauna in het wild warm te stoken.

Heb jij nog geen ervaring een trekking in de winter? Geen nood! Voorafgaand aan de trip organiseren wij een bijeenkomst waarin wij je uitleggen hoe jij warm en droogt blijft tijdens deze winterexpeditie. Wanneer je de tips en tricks kent van een wintertrip, is het genieten van de eindeloze winterse uitzichten, zonsondergangen en wild life. Finland kent geen bergen maar fjells. Hierdoor hoef je dus geen zwarte piste te kunnen skiën om mee te kunnen. Kunnen langlaufen is voldoende. Wel trek je je eigen slee. Deze wordt gelukkig wel elke dag lichter maar het is aan te raden om krachttraining te doen in de sportschool of trainen door een autoband achter je aan te slepen.

Enthousiast geworden maar twijfel je of je dit wel kan? Neem dan contact met ons op, wij adviseren je hier graag in!

Praktisch

Het vertrek van deze trip is gegarandeerd vanaf 6 personen. Er kunnen maximaal 9 personen mee.

Wat zit erbij?

  • 1 voorbereidingsavond – waarin je alles leert om goed op pad te kunnen
  • 4 nachten in een wildernishut, 2 nachten in een tent
  • Zes nachten in de Finse wildernis
  • Eten en drinken; expeditieontbijt, lunch, diner, koffie, thee voor de hele week
  • Twee wildernisgidsen
  • Persoonlijke sledes, winterschoenen, harnas & ski’s, sneeuwschoenen, schep, etc.
  • Groepsmateriaal zoals tenten, branders, tarps, groepsmedische uitrusting
  • Veiligheids- en communicatiemateriaal en extensieve 24/7 back-upondersteuning vanuit Nederland
  • Transport in Finland

Niet inbegrepen zijn eventuele eigen uitgaven zoals drankjes bij horecagelegenheden, snacks voor tussendoor, je vervoer naar Slovenië en een bergsportverzekering. Wij adviseren deze bij de NKBV af te sluiten.

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Data

maart 2025

Thema en niveaus

Het thema van deze reis is Wild Skills. Deze reizen zijn voor mensen die meer willen leren over wildernisvaardigheden. Lopen op sneeuwschoenen is niet moeilijk. Ervaring is mooi meegenomen, maar zeker niet vereist. Het is wel wenselijk om een goede conditie te hebben: lange verplaatsingen door verse sneeuw en winterse condities kunnen de omstandigheden fysiek uitdagend maken. Verder is een flexibele en avontuurlijke instelling is onmisbaar voor deze trip. Ervaring met (wild) winterkamperen, Wild Human of de Start-To-Hike trip is een pré, maar niet noodzakelijk.

Fysiek ●●●●○
Cultuur ●●○○○
Avontuur ●●●●○
Comfort ●●○○○
Vaardigheden ●●●○○

Jouw gids tijdens deze trip

Marie-Louise

Hard, lang, hoog en ver, altijd in voor avontuur. Deze Finse wildernisgids kun je in het bijzonder met veel kabaal wakker maken voor buitentrips in Finland. Gaat vooral graag met bedrijven en teams in de wildernis aan de slag onder het motto: aldoende leert men.

Reisprogramma

Reisdag en accommoderen

Vanaf het vliegveld van Rovaniemi vetrekken we met de bus naar Kiilopää. Daar krijgen we al onze gear en pakken we onze slee in voor vertrek. Geheel volgens Finse traditie is er ook ruimte voor een traditionele rooksauna en zwemmen in het ijs.

Rewilden in de sneeuw

Zes dagen lang back to basic. We zwerven door het Finse Lapland en zijn op elkaar aangewezen. Ondertussen leren we je comfortabel te zijn in arctisch gebied. Met een beetje geluk spotten we wildlife of het noorderlicht. Bij aankomst slapen we weer in het hotel van Kiilopää en genieten we van een diner en een natuurlijk weer een warme rooksauna.

Reisdag

Na het ontbijt reizen we met z’n allen weer terug naar huis.

Impressie