MUNRO BAGGING SCHOTLAND WINTER

2025

7 Dagen

Wild Fitness

Min 6 max 10

€1250/pp

De Trip

Wild, rauw, spartaans en uitdagend. De winter in Schotland kan genadeloos zijn. Maar ook een machtig mooi seizoen om eropuit te trekken. De betoverende landschappen, de desolate verwilderde gebieden, de dieren in het wild, de rauwe en authentieke berg- en klimcultuur – het maakt de Schotse Hooglanden uniek en een absoluut walhalla voor winterdingen. Schotland telt 282 Munro’s (toppen die hoger zijn dan 3000 voet) die allemaal te beklimmen zijn.

Onder begeleiding van de Mountain Leaders gaan we (bewapend met crampons en pickels) zoveel mogelijk winterse Munro’s trotseren, door weer en wind. Gegarandeerd fysieke uitdaging, eindeloos veel tips and tricks, goede ochtendkoffie, een frisse neus en natuurlijk een hoop lol. Ons verblijf tijdens dit avontuur in de Highlands: een in de wildernis gelegen privéhut of Schotse Inn. Simpel, maar sfeervoller en gezelliger krijg je het niet. Van hieruit gaan we elke dag op pad om ‘fast and light’ de Munro’s te ‘baggen’. Niet je alledaagse ervaring!

Meer reden nodig om mee te verwilderen? Bekijk hier het reisverslag van Schotland, de wintereditie.

Praktisch

Het vertrek van deze trip is gegarandeerd vanaf 6 personen.
Er kunnen maximaal 10 personen mee.

Wat zit erbij?

  • 6 overnachtingen in een Schotse wildernishut of Inn
  • ontbijt, lunch en diner
  • 3 Rewild Mountain Leaders / wildernisgidsen
  • transport ter plaatse
  • huur Rewild wintergear (crampons, pickel, safety gear)
  • een bag vol munro’s

Niet inbegrepen zijn eventuele eigen uitgaven zoals drankjes bij horecagelegenheden, een bergsportverzekering (wij adviseren deze bij de NKBV af te sluiten) en je vervoer naar Schotland. Je bent vrij om zelf naar Schotland te reizen. De gidsen van Rewild vertrekken de dag voor aanvang van de trip met de nachtboot naar de Highlands en varen op de laatste dag van de trip met de nachtboot terug.

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Data

2025

Thema en niveaus

Het thema van deze reis is Wild Fitness en een vereiste is om fysiek topfit te zijn. We lopen per dag zo’n 7-9 uur met 1000-1500m hoogtemeters. Ervaring in alpine omgeving en lopen met stijgijzers zijn een grote pre. Het (technisch) klimniveau tijdens de tochten is maximaal de Schotse “grade 1 en 2” zonder touw. Basale alpinereddingstechnieken, self-arrest, het gebruik van de pickel en stijgijzers zijn onderdeel van het programma.

Fysiek ●●●●●
Cultuur ●●●○○
Avontuur ●●●●○
Comfort ●●●○○
Vaardigheden ●●●●○

Jouw gids tijdens deze trip

Nick Rewild

Nick

Gedreven wildernisgids en Mountain Leader. Eindeloos nieuwsgierig naar andere culturen en groot liefhebber van pionieren op ongewone plekken. Wordt doorgaans waargenomen met camera. In een vorig leven was Nick marinier. Zijn mantra: als het maar wild is.

Boaz

Een energieke enthousiasteling en Mountain Leader. Houdt van het tentleven en sjouwt graag wat koffie voor een buiten bakkie. Heeft menig ervaring in de bergen, vindt het geweldig om met anderen op stap te gaan en geniet stiekem zelf ook van een goede uitdaging.

Reisprogramma

Reisdag en accommoderen

De eerste dag is een reisdag naar de Highlands. De avond staat in het teken van accommoderen, voorbereiden voor de komende dagen en een goede nacht slapen zodat we de volgende dag op tijd op pad kunnen.

Munro’s baggen

We starten het programma met een inloopdag, waarbij we aandacht besteden aan het de gear, de veiligheid op de berg, bekend raken met het materiaal en het terrein om zo de dagen erna optimaal te kunnen genieten van de bergen. De dagen erna bouwen we het niveau stapsgewijs op en banjeren en klauteren we ons een weg door de Highlands.

Reisdag

Vandaag reizen we terug naar Nederland.

Impressie

Ervaringen

Rinske Brand – “Ons Team Schotland, vijf mannen en ÉÉn vrouw, heeft ÉÉn doel: Munro bagging.”

“De Schotse Hooglanden, waar je neus altijd koud is en je spullen continu kletsnat. Waar de wind je onophoudelijk van de berg probeert te blazen en waar de lucht, de grond en alles daar tussenin één tint wit is. Maar wanneer de regen stopt, de wind gaat liggen en de wolken voor een minuutje openbreken, dan maken de uitzichten al deze ontberingen meer dan goed. Schotland in de winter, het is een bijna arctische ervaring in een bijzonder landschap.”

Voor Hoogtelijn, hét allround klim- en bergsportmagazine, schreef Rinske over haar ervaring tijdens haar Munro Bagging Schotland Winter trip van Rewild. Het hele artikel lees je hier.