Business by nature

De wereld verandert sneller dan ooit. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar rap op en we hebben als samenleving te maken met grote uitdagingen. Dit zien we ook terug in de zakelijke context, waar het speelveld alsmaar uitdagender wordt. Het ‘spel’ wordt daarnaast steeds sneller gespeeld en onze huidige manier van werken piept en kraakt. We leven niet in een tijdperk van verandering maar in verandering van een tijdperk.

Albert Einstein zei ooit: bestudeer de natuur en je zult alles beter begrijpen. Deze bevat namelijk 3,8 miljard jaar aan research & development en opereert al jaren zonder onze inmenging. Wat kunnen we leren van de natuur en onze verhouding tot de natuur? En hoe kunnen we dit toepassen om de uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden?

Wij helpen organisaties toekomstbestendig te worden door het verkennen en toepassen van door de natuur geïnspireerde oplossingen en modellen. Dit doen we niet in een kantooromgeving, de schermen gaan uit en we gaan naar buiten. Het lijkt namelijk wel of we soms vergeten zijn waar we vandaan komen, want buiten zijn, bewegen en ontdekken zijn elementaire dingen die in onze natuur zitten.

‘Bestudeer de natuur en je zult alles beter begrijpen.’

Thema’s

Wild Human REWILD

Mensen en samenwerking

Wat kan je als organisatie of HR manager leren van de natuur op het gebied van duurzame inzetbaarheid van personeel, samenwerking en communicatie? Nou, veel! Wist je dat zo’n 50% van de mieren in mierenkolonies niet aan het werk zijn, maar stand-by staan voor noodgevallen en kansen die gepresenteerd worden door de omgeving? En dat leeuwen na korte periodes van intense inspanning urenlang rusten? Geen koffie en burnouts te bekennen in de natuur!

Wild Reset Ardennen

Organisatie (her)ontwerp

Organisaties vertonen niet-lineair gedrag en zelf organiserend vermogen. Ze lijken meer op levende systemen, zoals we die in de natuur zien, dan op machines. Toch worden organisaties niet altijd zo ingericht. De ‘groeistrategie’ van een boom wordt bijvoorbeeld bepaald door omgevingsfactoren en is dus contextueel terwijl in organisaties constante groei vaak de norm is. Een ander voorbeeld: in de natuur bestaat geen afval en er wordt efficiënt met grondstoffen omgegaan. Leer meer over succesvolle natuurlijke modellen die evolueren en in staat zijn zich aan te passen aan een snel veranderende omgeving.

Business

Leiderschap

Wanneer we als leiders in staat zijn om de verouderde mechanische manier van denken en organiseren los te laten geeft dat ruimte voor verbetering. Als we onszelf en onze teams openstellen voor een meer natuurlijke manier van werken en denken, dan komt dat het aanpassingsvermogen en de vitaliteit van mens en organisatie ten goede. Ga mee en leer meer over natuurlijk leiderschap.

Onze aanpak

Wild Human REWILD

Stap 1: Rewild

‘Duurzaamheid’ is in onze samenleving veelal een rationele en bedrijfsmatige exercitie geworden. We zijn er veel mee bezig in onze vergaderzalen, via zoom en in ons hoofd maar spenderen geen of nauwelijks tijd in de natuur, het praktijklokaal van de duurzaamheid. Kortom: de schermen gaan uit en we gaan naar buiten, waar analyses plaatsmaken voor ervaring en gevoel. Een sterkere verbinding met de natuur vormt de basis voor verandering en de volgende stappen in het proces.

Wild Human REWILD

Stap 2: Ontdekken en toepassen

Met behulp van biomimicry en design thinking methoden leer je de intelligentie van de natuur te abstraheren en te vertalen naar oplossingen die jou en jouw bedrijf verder helpen. De ‘circulaire economie’, of ‘regeneratieve landbouw’ zijn namelijk geen zaken die wij hebben uitgevonden, het betreft natuurwetten die zijn vertaald naar de bedrijfscontext. Je komt terug met nieuwe inspiratie, out of the box oplossingen en de vaardigheden om ‘natuurlijke intelligentie’ vaker toe te passen.

Wild Human REWILD

Stap 3: Implementeren

Desgewenst ondersteunen we je bij de implementatie van de door jou gekozen en ontwikkelde modellen en oplossingen. Vanuit natuurlijk perspectief kan je de leercurve die wij op dit vlak al hebben doorlopen zien als een olifantenpaadje dat jou in staat stelt om effectiever van A naar B te komen.

Team Business By Nature

Bas

Bas

Legt je alles uit over natuurlijke businessmodellen en organisatiestructuren. Als programmamanager van het Circulaire Economieprogramma ‘Circo’ heeft hij bijvoorbeeld biologische – en permacultuur principes als basis gebruikt voor het vormgeven van de organisatiestructuur en groeistrategie. Verder heeft Bas als wildernisgids de ‘urban jungle’ verruilt voor de echte jungle. Door middel van Biomimicry en design thinking helpt hij je deze kennis vertalen naar praktische oplossingen voor jouw bedrijf.

Laura

Laura

Aanstekelijk enthousiast zet ze zich in voor een duurzame transitie. Met ervaring op het gebied van Circulariteit en Energie werkt ze aan het formuleren en implementeren van duurzaamheidsstrategieën voor bedrijven en industrie. Ze is momenteel in opleiding tot wildernisgids en verruilt zo vaak mogelijk de systeemplafonds en TL-verlichting voor het bos.

Interesse in Business By Nature? 

Neem contact op met Bas en verken de wilde mogelijkheden voor jouw bedrijf. In overleg bepalen we de best passende vorm. Van een eendaagse training tot een meerdaagse trip of een langer traject. Locatie: buiten in de natuur!