BACKCOUNTRY ICELAND

2025

8 Dagen

Wild Fitness

Min 6 max 9

€1450/pp

De Trip

In de categorie natuurwonderen: het achterland van IJsland. Vanwege de topografische ligging net onder de poolcirkel en geologische kenmerken is het IJslandse landschap ‘one of a kind’. Een knooppunt van geothermische activiteit, met vulkanen, geisers en gletsjers 360 graden om je heen. Maar zelfs in een land met een overvloed aan buitengewone natuur valt dit deel van het eiland op. Ver weg van de overbevolkte Laugavegur trail en de bekende IJslandse Ringweg no.1 trekken we volledig zelfredzaam met ons tentenkamp door de IJslandse backcountry. Bergschoenen aan, knapzak op de rug, stijgijzers ingepakt en avontuur in de lead.

Het doorkruisen van dit gebied is bijna als zwerven door een ansichtkaart. Onze tocht leidt ons door een massief van kleurrijke rhyolietbergen met uitzicht op een enorme ijskap met een oppervlakte van zo’n tien kilometer. Onderweg steken we verschillende bergpassen over met een maximale hoogte van 1500 meter boven zeeniveau, passeren we een aantal fascinerende ravijnen, doorwaden we wilde rivieren en komen we langs spectaculaire watervallen. Op deze niet-gemarkeerde route ligt een ongewoon hoge concentratie van geothermische locaties zoals warmwaterbronnen, modderpoelen en stomende rotsformaties die worden aangedreven door vulkanische activiteit diep in de aarde. Maar een hoogtepunt van deze trip is de toppendag. Bewapend met ijsbijl en crampons doorschrijden we steile sneeuwvelden en klauteren we naar de hoogste pieken van het gebied. Een mooie belonende dag met hopelijk schitterende uitzichten over de wildernis van IJsland.

Praktisch

Wat zit erbij?

  • Een buitenaards wildernisavontuur
  • 2 nachten Reykjavik en 5 nachten (wild)kamperen
  • Een Mountain Leader of Wilderness Guide die je veilig door de Highlands gidst
  • Rewild uitrusting: crampons, ijsbijlen, veiligheidsuitrusting, tenten, tarps kookgerei, waterfilters, etc.
  • Eten & drinken – ontbijt en diner, voor de hele week
  • Transport in IJsland

Niet inbegrepen zijn persoonlijke uitgaven, consumpties ter plaatse, lunch voor tijdens het lopen, je vervoer naar Reykjavik en een bergsportverzekering. Tip: deze verzekering kan bij de NKBV worden afgesloten.

Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant.

Data

2025

Thema en niveaus

Het thema van deze reis is Wild Fitness: de dagen zijn intensief en fysiek. Niet alleen verplaatsen we elke dag, ook runnen we met elkaar het buitenkamp. Onderweg zijn dingen eenvoudig maar hard werken. Een dagverplaatsing bevat tussen de 10 en 20 kilometer en kan ook oplopen in het aantal hoogtemeters. Het terrein kan zwaar en soms onbegaanbaar zijn en verplaatsen gaat dan traag. In dit deel Europa is het weer notoir onvoorspelbaar: regen, sneeuw en harde wind zijn het hele jaar door mogelijk. In combinatie met het gebrek aan beschutting en een zware last in de rugtas vereist deelname aan deze trip een goede loopconditie, het juiste karakter en een beetje relativeringsvermogen. Goed kunnen verplaatsen met een zware last is geen overbodig luxe en de juiste uitrusting is essentieel voor deze trip. Maar wij zijn er om je door dit rauwe en ongerepte landschap te gidsen en reiken je de vaardigheden aan die nodig zijn om je zelfredzaam en comfortabel door de omgeving te kunnen verplaatsen.

Fysiek ●●●●○
Cultuur ●●●○○
Avontuur ●●●●○
Comfort ●●○○○
Wildlife ●●●○○
Vaardigheden ●●●○○

Jouw gidsen tijdens deze trip

Judith

Elke dag minimaal twee uur naar buiten”, dat is al jaren Judith’s levensmotto en daar plant ze de rest van haar leven omheen. Vaak te vinden in de bergen om te wandelen, toerskiën of trailrunnen, maar houdt evenveel van de ‘Dutch mountains’ zoals de Utrechtse Heuvelrug, haar achtertuin.
Laat je ervaren wat wilde natuur met je doet en deelt graag haar verwondering over alles wat groeit, bloeit en beweegt.

Jasper

Sociale buitensporter en wildernisgids. Combineert zijn werk als in de zorg als psychomotorisch therapeut graag met de natuur en noemt zichzelf adventure therapeut. Geniet van de rust van Scandinavië, details van dierensporen en en de kleuren en geuren van de wildernis.

Reisprogramma

Reisdag

Na onze vliegreis naar Reykjavik overnachten we in een IJslands guesthouse in het centrum van Reykjavik.

Op naar de Highlands

We nemen om 08.00 uur de bus om aan eind van de ochtend aan te komen bij het startpunt van onze tocht, waarna we direct op pad gaan de IJslandse wildernis in voor de eerste wildkampeernacht off the grid.

Wildkampeertocht

Dag 3 tot en met 5 staan in het teken van ons avontuur door de backcountry van IJsland. Elke dag een nieuw pad voert ons door oude vulkanische gronden, door immense valleien, langs natuurlijke warmwaterbronnen, over adembenemende besneeuwde bergen. Na een dag vol voldoening en inspirerende uitzichten komen we aan op een mooie plek in de wildernis en maken we kamp.

Piekendag

Na onze wildkampeertocht worden we wakker bij de Highland base. Vandaag is piekendag. Als het weer het toelaat gaan we de hoogste piek van het park beklimmen bepakt met stijgijzers en ijsbijlen.
.

Terug naar de bewoonde wereld

Overrompeld door deze buitenaardse tocht komen we terug op ons startpunt, waar we na het opfrissen terug reizen naar Reykjavik.

Reisdag

Bye bye IJsland.

Impressie